SPM BRO SPM!!!
Copied this from Maria elena's blog. Share sebab aku kan nak spm. Hahaha. Siapa yang rasa dia nak spm baca ah kalau nak. Hehehe. Goodluck trial wahai rakan seperjuangan! :D

1. Doa masa study“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih” 

2. Doa lepas study“Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu”

3. Doa memohon kejayaan“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh”

4. Doa masa nak jawab soalan exam“Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

so ini saya bagi the Bahasa Melayu version of the doas and i asked a few ustaz already, they all said the same, it's ok to just know the meaning of the doa. it's ok to "bercakap" dengan Allah swt in malay or english or whatever language pun. Allah SWT Maha Mengetahui oh and you can just use your own words pun masa doa. the doa i letak tu is like a guideline la of when and how to make a doa :)


so the best tip i can give is:
1. do your best, doa, tawakal and keep on improving.

so if you spm-ers are like me, yang tak begitu hebat tapi inginkan kehebatan, no shortcut to it.
work smart, give your best, doa and tawakal.

last last, atas izin Allah swt juga kita dapat achieve anything.
no matter what happens, be grateful!

kadang2 failures made us better than ever if we learn from the mistakes.
Allah swt lebih mengenali kita, bukan? be confident of yourself, and trust that for all the efforts that you've given, you will be rewarded, in sha Allah. kalau tak in A's, maybe in some other forms
percaya k?
"SPM BRO SPM!!!" was posted on: Saturday, August 2, 2014 @ 11:27 PM Add comment 0


Older Post | Newer Posts


Twitter


You’re lucky, Allah SWT gifted you with hidayah. Share it with others too.
Owner
Fatin Nursyahira / 17

Listen